Celuloza w filtracji
Proces oczyszczania i uzdatniania wody oraz wszelkiego rodzaju produktów przeznczonych do wykorzystywania przez ludzi od wielu lat był przedmiotem zainteresowania badaczy na całym świecie. Prawdziwa rewolucja nastąpiła na początku lat 90-tych ubiegłego stulecia, kiedy opublikowano wynik prac badawczych związanych z wykorzystaniem proszków i włókien celulozowych. Jakiej wiedzy dostarczyły te badania?
Brak szkodliwego wpływu na nasze zdrowie
Po latach badań ustalono, że celuloza jest zupełnie nieszkodliwa dla zdrowia ludzkiego. Dalsze badania i potem testy kliniczne przeprowadzone przez FDA oraz PZH uprawniły ten środek do kontaktu z żywością lub jako dodatek do żywności.
Doskonała skuteczność
Włókna celulozowe mają znacznie większą skuteczność od innych złóż filtracyjnych. Wszystko za sprawą naturalnej lepkości i reaktywności z wieloma pierwiastkami. Włókna celulozowe powodują wyraźną poprawę klarowności wody i jej rozjaśnienie. Jest to bardzo istotne w miejscach, gdzie przewidywane jest używanie kamer podwodnych (np. na basenach olimpijskich).
Lekkość
W porównaniu do innych materii wykorzystywanych w procesie filtracyjnym włókna celulozowe są lekkie. Ma to kapitalne znacznie na etapie projektowania zbiornika filtracyjnego – mniejsza masa złoża przekłada się na niższe koszty produkcji.
Pozostałe zastosowania
Nasza firma zajmuje się wyrobem czystej celulozy CT, która jest wykorzystywana jako dodatek do:
- napojów spożywczych w tym napojów alkoholowych,
- dodatków kulinarnych,
- olejach,
- i wielu innych.
Produkujemy również techniczną celulozę CT-FM, która jest stosowana w rozwiązaniach tytanowych, smarach do obróbki metali, a nawet w oczyszczalniach ścieków.